poniedziałek, 18 czerwca 2012

Grzybica – intruz układu pokarmowego

Niemniej jednak wiele osób zupełnie nie zdaje sobie sprawy z tego, iż zaatakowała również ich organizm. Niewłaściwa dieta bogata w cukry, alkohol i kawę, stres, spadek odporności oraz kuracja antybiotykowa to doskonałe warunki dla grzybów. Objawami grzybicy są najczęściej problemy związane z układem pokarmowym, jak biegunki, wzdęcia i zaparcia, nadmierna ochota na spożywanie słodkich pokarmów, a ponadto ciągłe uczucie zmęczenia, zaburzenia snu, rozstrój nerwowy często prowadzący do depresji, a także równego rodzaju alergie skórne.
Najczęściej jednak grzybica pojawia się w trakcie zażywania antybiotyków, które wyniszczają naszą florę bakteryjną stwarzając idealne środowisko do rozwoju grzybów.
Leczenie grzybicy nie jest łatwe, często wymaga wielu tygodni i dość restrykcyjnych zasad dietetycznych. Podstawą odżywiania w diecie przeciwgrzybicznej są pokarmy z mąki żytniej, warzywa, głównie zielone, chude mięso, ryby (jednak nie wędzone) . W pierwszym okresie walki z grzybicą należy całkowicie wykluczyć z diety pokarmy zawierające cukier, białą mąkę, owoce, alkohol i kawę.
Dieta powinna być również wspomagana poprzez probiotyki , które pomogą odbudować mikroflorę bakteryjną.
Nie dajmy się jednak zwieść naszym zachciankom. Otóż podstawowym składnikiem odżywiania są cukry, dlatego w czasie infekcji chory odczuwa ogromną ochotę na zjadanie dużych ilości słodyczy. Niestety trzeba tę pokusę pokonać. Każdy kawałek czekolady, ciastka czy nawet słodki owoc spowodują rozmnożenie się grzybów i tym samym wydłużenie uciążliwej kuracji.
Warto również dodać, iż w trakcie leczenia nasze samopoczucie może się znacznie pogorszyć. To znak, że w naszym organizmie trwa walka z intruzem. Nie zniechęcajmy się jednak i nie rezygnujmy z leczenia, gdyż tylko ścisłe przestrzeganie zasad kuracji przeciwgrzybicznej przyniesie pozytywny skutek.
Po około 2 tygodniach leczenia możemy również sięgnąć po witaminy tabletkach, które wzmocnią nasza odporność. Z biegiem czasu będziemy mogli się gać po coraz więcej produktów z zakazanej listy, jednak pamiętajmy, aby zachować umiar i nie dopuścić do ponownego rozwoju choroby.
--
O autorze
Irena Zobniów
Encyklopedia zdrowia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz